Main » 2012 » Märts » 31 » Kas "Vampiiride akadeemia" võib olla järgmine "Näljamängud"?
8:26 PM
Kas "Vampiiride akadeemia" võib olla järgmine "Näljamängud"?

''Näljamängude'' domineeriv piletikassa on kui äratus  - stuudiod tormavad kiiremini kui varem, et leida rohkem noorte täiskasvanute raamatuid, mille põhjal teha filme. Põhinedes Los Angeles Times-le, siis sellest on saanud toitev hullustus, eriti fakt, et Universal maksab miljon dollarit raamatu, mis on alates Septembris müünud vähemalt 23 000 eksemplaari, õiguste eest.

Ning loetelu YA romaanidest, mis on valikute seas,  on liiga pikk, et produtseerida. Kuid mis võiks olla üks meie lemmik raamatusari, mis võiks publikule peale minna ja Katnissile ära teha on ? Richelle Meade poolt kirjutatud ''Vampiiride akadeemia'' raamatud.

Charlie Jane Anders on paari aasta jooksul lugenud palju YA raamatuid teduse ja fantaasia kategooriast ja on ohutu öelda, et need on tabavad ja raamatud, mida võiks igatseda. Iga ''Näljamängude'' jaoks on seal olnud mõningad äpardused, seal hulgas mõned raamatud, mis on saanud suurt tähelepanu ja filmilepingu. Nagu Universali Peter Cramer ütleb LA Times-le, ''Me näeme miljoneid nendest, kuid enamus tunduvad nagu need oleks jäljendatud või nagu ''Johhny-come-latelies''.''

Eelkõige näeme palju masstoodangu dsütoopia seadeid, milles sageli ei ole tõelist ohtu või sotsiaalse kontrolli huvitavaid vahendeid. Või, mis veel hullem, kunstlike ülesseadmisi, mis ei tundu kuidagi sellisena, et see võiks ka pärieelus juhtuda. Samuti näeme me palju ilmetuid peategelasi, kes on liiga passiivsed, kui pidada silmas, milliste väljakutsetega nad silmitsi seisavad. Oh ja siis seal on see ''Ma olen number neli'' probleem, kus peategelane on lihtsalt ebameeldiv ja pisut selline kiuslik.

Asi, mis oli ''Näljamängude'' juures suurepärane ning, mis sai nii paljude inimeste vastukaja, oli fakt, et Katniss oli harva passiivne ja tal on ka tegelikud ellujäämisoskused. Ta olnud mängus selle pärast, et ta valiti juhuslikult - ta pakkus ennast vabatahtlikult, et päästa oma õde. Ja kord, kui ta oli juba sisse lükatud, jätkas ta valikute tegemist ja proovis kasutada oma oskusi, et ellu jääda. Ta on ennetav ja kogenud ning omamoodi vihane maailma peale.

Ja see on põhjus, miks meile meeldib ka Rose Hataway kui potentsiaalne filmiseeria kangelanna -  ta on samuti ennetav karakter, kes teeb rutakaid ja impulsiivseid otsuseid. Juba''Vampiiride akadeemia'' esimese romaani alguses Rose ja tema parim sõber Lissa tunnevad lõbu seoses Akadeemiast põgenemisega, kohe pärast seda kui Rose oleks koolist välja visatud kooli vara rikkumise pärast. Rose ütleb asju nagu, ''Ma ei alusta võitlusi seal, kus inimesed neid näha saavad.'' Kuid siiski on ta värskendavalt vägivaldne. Lisaks ta treenib, et saada vampiiri ihukaitsjaks, nii et seal on palju treenimis ja võitlus stseene. Ning ta ei ole võitmatu või midagi sellist - ta kaotab ka päris tihti.

Ja maailma ülesehitamine, sisaldades endas kahte rassi vampiire - Moroid ja saatanlikud Strigoid - pluss segaverelised dhampiirid on samuti kütkestav. Kui raamatud lähevad edasi, meid tõmmatakse sügavamale vampiiride poliitikasse ja Moroid muutuvad üha meeleheitlikumateks, et ellu jääda seistes silmitsi tohutute Strigoidega.

Artikli autor räägib ''Vampiiride akadeemia'' lahedusest siin.Piisab ütlemisest, et see on väga erinev ''Näljamängudest'', kuid see ei ole ka mitte midagi sellist nagu ''Videvik'' või ''Harry Potter'', vaatamata sellele, et seal on vampiirid ja internaatkool.

Kuid mida see seeria pakub on tugev naissoost tegelane - mitte selles mõttes, et ''lahja tegevusega karakter juhtub olema naine'', vaid selles mõttes ''naissoost tegelane, kes võtab osa sõjategevusest ja kes omab tõelisi emotsioone ja suhteid''. Selle raamatusarja suureks eduks on see, et nad on saanud palju vastukaja inimestelt ja ma arvan, et Rose pakub suurel ekraanil sama palju pühendumust kui Katniss. 

Kuid esimeses raamatus on ka see fakt, et Rose häbistab ennast oma nii-niimetatud suure teemaga, mis mängib suurt rolli sealse maailma loomisega.
Rose laseb oma sõbral Lissal oma verest toituda, mis on tegevus, mida lastakse vaid ''vere hooradel'' teha - kõige madalamast madalim tegevus, mida dhampiirid omale lubada saavad. Ning lisaks lasevad poisid lahti jutu, et ta on maganud ka kahe kutiga, siis see lisab vürtsi juurde tema häbistamisele.
Kogu see ''Rose on lits'' teema kulmineerub, kui keegi, kelle nime me spoilerite mõttes ei avalda, kingib Rosile kaelakee, mis ei lase tal kontrollida tema seksuaalseid tunge.

Kui see raamatusari tuli välja mõningad aastad tagasi, siis litsiks tembeldamine oli juba suur probleem teismeliste jaoks - kuid nüüd? Nüüd on see kultuuriline hädaabi täiskasvanute jaoks kui ka teismeliste jaoks ja see oleks fantastiline näha filmi, kus üleloomulikud olendid tegelevad samade probleemidega. Samal viisil kasutab ka ''Näljamängude'' film viisi, et rääkida klassidest Ameerikas.

Veel üks asi, mis on hea ''Vampiiride akadeemia'' raamatute puhul, mida oleks tore näha suurel ekraanil, on naiste lähedased suhted - suhe Rose ja Lissa vahel on nagu tõeline teismeliste sõprus, mida on suurendatud läbi objektiivi fantaasia - neil on hingeline side ja Rose saab tunda seda, mida tunneb Lissa. Ning Lissa saab ravida Rose oma maagiliste võimete läbi. Lisaks on raamatul ka  suurepäraseid meeskaraktereid - sisaldades Rose treener Dimitri ja Christian, kes on tõrjutud tema vanemate tõttu.

Need raamatud annavad tugeva aluse filmiseeriale ja aitab meil vältida rohkem ''Ma olen number neli'' stiilis läbikukkumisi. Nii et mis on juhtunud raamatutega ajast kui need olid valikuvõimalustes 2010 aasta Juulis?

Io9 küsis produtsent Don Murphylt(kes on teinud ka sellised filmid nagu ''Transformerid'' ja ''Splice'') ja siin on, mis ta ütles:

Me oleme eelmise aasta jooksul töötanud päris kõvasti ''Vampiiride akadeemia'' kallal koos produtsendi Mike Pregeriga, et saada täiuslik kombinatsioon käsikirjast ja lavastajatest. Mõned stuudiod on vaistlikult meie tööst ära öelnud vampiiride kaasamise pärast, mis on veider - kas nad arvavad, et pärast viimast ''Videvikku'' püblik kaob?

Kuid reaalselt me keskendume sellele, et film ja karakterid saaks õigesti tehtud. Kõik stuudiod ütlesid ära ka ''Transformeritest''. Hea asi ''Vampiiride akadeemia'' raamatute juures on see, et kui sa loed neid, siis need jäävad sind painama ja kütkestavad sind. Richelle Mead tegi maailma, mis on rohkem võrgutavam kui ''Videvikul'' või ''Näljamängudel''. Meie eesmärgiks on saada see maailm ka ekraanile.

Ridade vahel lugedes, tundub nagu stuudiod kardaks vampiiride läbipõlemise pärast peale ''Videvikku'' - pluss teised vampiiri filmid nagu ''Cirque do Freak'' ei ole just eriti edukad olnud. Ja kõlab nagu Murphy ja Preger püüavad hoida projekti loomingulisust kontrolli alla enne kui nad selle stuudiole üle annavad. Ja tundub ka, et nad tahavad, et see film tuleks välja üsna varsti, et mitte jäädagai arenema.

Nüüd kui ''Näljamängud'' on bona fide taganud ja kõike muutnud, kas siis ''Vampiiride akadeemia'' tuleb ooteseisundist välja? Ja kas film tõesti suudab hoida Rose koos kogu sitkuse ja muredega üle inimeste mõtlemisest, et ta on ''vere hoor''? Loodame nii!
Category: Filmid | Views: 1554 | Added by: Dobrevic | Rating: 0.0/0
Total comments: 1
+1  
1 Dobrevic   (2012-04-01 10:17 PM) [Postitus]
Jap, nüüd tuleb vaid loota, et mõni stuudio projekti vastu võtaks.